Foderplan

Hvad ved vi egentlig om, hvad en hest spiser? Ikke ret meget desværre.

Så kan jeg tilbyde en skræddersyet foderplan? Nej ikke rigtig, men jeg kan være en hjælpende hånd gennem foderjunglen.

Jeg oplever, at man som hesteejer hurtigt kan købe sig fattig i diverse foderprodukter, fordi vi gerne vil gøre det så godt for vores hest. Desværre er det ofte lidt i blinde, og nogle gange mere held end forstand, når man får det ønskede resultat. Og mange lader sig vejlede af diverse foder producenter, som jo, om vi vil det eller ej, er interesseret i, at vi køber så meget som muligt. Men det store interessante spørgsmål er, hvad er hestens naturlige diet?

Det, vi skal huske på, er, at hesten er et eksotisk steppedyr, som ikke stammer fra Danmark. Det er derfor ikke et landbrugsdyr, som vi ellers kalder det. I Danmark og andre nordiske/europæiske lande har vi et meget surt plantemiljø med meget frodige og grønne græsarter. Dette er hestens mave/tarmsystem ikke lavet til, hvorfor vi får heste med en del udfordringer og livsstilssygdomme.

Så når vi skal lave en foderplan, skal vi ofte prøve at tænke i mindre fremfor mere, sådan lidt back to basic. Det frodige græs, vi har, er meget mere næringsrigt end hvad hesten har brug for. Ofte overfodrer vi faktisk vores heste hver dag uden, at vi tænker over det. Det er også derfor, at vi er blevet vandt til at se på overvægtige heste og nærmest ikke ved, hvordan en sund hest ser ud, uden at vi synes, den er for tynd, fordi langt de fleste heste i Danmark er overvægtige.

Det mest typiske fodringsspørgsmål jeg får er: ”Hvad kan vi give af tilskud for at styrke hovene?” Desværre er det ikke så simpelt. For svækkede hove er meget sjældent et symptom på mangel af diverse tilskud, men stik modsat et symptom på for meget næringsrig fodring. Hvad de færreste ved er, at der faktisk kun er meget sparsom forskning i, hvad hesten instinktivt ville spise i dens naturlige og oprindelige habitat. Og her mener jeg f.eks The Great Basin i USA. Hesten stammer ikke fra Danmark og de få tusinde år, hesten har været i menneskehænder, har ikke tilvænnet den til det danske plantemiljø og kan ikke sidestilles med de mange millioner år, det har taget hesten som art at blive som den er. Gennem tiden har vi avlet en del på hesten eksteriør. Men vi har ikke ændret synderligt på hestens mavetarmsystem. Så den er altså stadigvæk designet til at søge den mest næringsrige føde i et barskt basisk plantemiljø ude på stepperne.

Her får du helt gratis et bud på en naturlig god basis foderplan at støtte sig op af i foderjunglen:

Tørt, støvfrit, kvalitets hø. Lavt på sukker. (Meget gerne hele året i stedet for græs).

Vitaminer lavt på sukker og stivelse. (Og kun med hesteegnede ingredienser).

Tilskud af omega fedtsyrer. (specielt til heste som ikke går på græs).

Hvis man gerne vil give hesten et fuldfoder i krybben i stedet for vitaminer, anbefaler jeg at man ser indholdet godt og grundigt igennem og vælger et produkt lavt på sukker og stivelse.

Se her hvilke udvalgte produkter jeg anbefaler.

Simpelt lyder det og det er det også. Dette er kun en basis foderplan, som er god at tage udgangspunkt i. Hertil kan man tilføje valgfrie urter og tilskud som man selv føler for, at ville

prøve sig frem med. Sørg dog altid for at tjekke indholdet i de produkter du køber, og at det er lavt på sukker og stivelse.

Der vil også altid være heste som har brug for noget andet, det kan være heste, der har svært ved at tage på af det hø, som er tilgængeligt.

Jeg anbefaler altid, at det tjekkes af dyrlæge, hvis din hest har særlige udfordringer.

Kontakt mig gerne for uddybende fodervejledning til din hest

Følg med i hverdagen

Hestekompasset